Overslaan en naar de inhoud gaan

Van bezieling naar bezielend: Hoe leiderschap organisaties kan veranderen

In veel organisaties ligt de nadruk op resultaten, KPI’s en efficiëntie. Volgens Wouter Hart zijn hierdoor veel organisaties afgedreven van hun oorspronkelijke doel. In zijn boek "Verdraaide organisaties' legt hij uit hoe protocollen en bureaucratie de ‘ziel’ van een organisatie kunnen doen verdwijnen. Bedrijven die enkel op winst gericht zijn, missen de passie en inspiratie die nodig zijn voor een prettige werkomgeving. In dit artikel gaan we in op hoe leiders weer bezieling in hun organisatie kunnen brengen en zo blijvende impact maken.

Het gevaar van een ‘ontzielde’ organisatie 

Veel organisaties beginnen met een duidelijke missie en visie. Maar als ze groeien, raken ze verstrikt in regels en procedures. Hierdoor ontstaat een ‘systeemwereld’, waarin het oorspronkelijke doel naar de achtergrond verdwijnt. Medewerkers werken dan alleen nog voor de cijfers, in plaats van voor het gezamenlijke doel, wat leidt tot een afname in passie en betrokkenheid.

Bezieling als bron van impact 

De beste leiders begrijpen dat bezieling essentieel is voor een organisatie waar mensen graag werken en die impact heeft. Het gaat verder dan een missie op papier; bezieling draait om het gevoel dat je werk betekenis heeft. Voor veel mensen is werk een manier om bij te dragen aan iets groters. Leiders die dit begrijpen, helpen medewerkers die verbinding te maken door ruimte te creëren voor reflectie en gesprekken over de waarden van de organisatie.

Een bezielende leider streeft niet alleen naar zakelijk succes, maar wordt gedreven door een dieper doel. Deze leider inspireert anderen door hen te verbinden met de kern van de organisatie. Bijvoorbeeld de directeur van een internationale ontwikkelingsorganisatie die haar team inspireert door hen te herinneren aan hun doel: het maken van een positieve impact. Dit soort leiderschap is belangrijk in elke sector, commercieel of non-profit.

Maak jij impact vanuit bezieling? 

In een wereld waar snel resultaat belangrijk is, kan bezieling snel verloren gaan. Een leider die zelf geen inspiratie ervaart, kan anderen moeilijk inspireren. Sommige leiders hebben passie, maar slagen er niet in hun team mee te nemen. Manfred Kets de Vries beschrijft dit: "Medewerkers zijn uitgeput, terwijl de CEO eindeloos PowerPoint-slides toont vol details. Na afloop is iedereen het erover eens dat de vergadering tijdverspilling was."

Organisaties hebben leiders nodig die verder kijken dan alleen winst en een cultuur van vertrouwen en betekenis creëren. Rieken & Oomen | Rijnconsult biedt leiderschapsprogramma’s aan die zich richten op het verbinden van zingeving en zakelijk succes. Deelnemers reflecteren op hun identiteit en leiderschapsstijl, en leren handelen vanuit hun waarden.

Een bezielende leider worden begint bij een diepe connectie met je eigen waarden. Door te handelen vanuit je intuïtie en waarden kun je met vertrouwen richting geven aan je organisatie en anderen inspireren.

Lees meer over onze komende Proeverij Bezield Leiderschap

Auteur

Afbeelding
Saskia
Saskia Postma