Van bemiddelaar naar strategisch adviseur: Uit de praktijk van alledag
Waar we voorheen vooral bemiddelden, worden we nu steeds vaker betrokken bij strategische en juridische keuzes rondom contractvormen, zoals detacheren, verlonen of directe inhuur. Dit soort vraagstukken maakt ons werk interessant en het dwingt ons om verder te kijken dan de standaardoplossingen en echt maatwerk te leveren.
Interimwerk en de Wet DBA: Werken met Dagkoersen
In mijn dagelijkse werk bemiddel ik interim- en verandermanagers in het publieke domein. Een prachtig vak met veel dynamiek, waarin flexibiliteit en maatwerk essentieel zijn. En sinds het opheffen van het moratorium op de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (Wet DBA) werken we meer dan ooit met dagkoersen.
Voorheen was het bemiddelingsproces redelijk voorspelbaar. Zo werken we met overeenkomsten die door de Belastingdienst zijn goedgekeurd, houden we scherp toezicht op schijnzelfstandigheid en volgen de wettelijke kaders, zoals de WNT en nemen wij een ondernemerscheck af. Als volwaardige partner van onze opdrachtgevers doen wij zo veel meer dan alleen interim-opdrachten vervullen. Aanvullend zien we echter dat zowel opdrachtgevers als kandidaten steeds vaker andere keuzes maken. Waar de ene kandidaat zich niet meer comfortabel voelt bij een overeenkomst van opdracht, kiest de andere opdrachtgever voor een alternatieve constructie om risico’s te beperken. In de praktijk komen we beide situaties regelmatig tegen.
Maatwerk in contractvormen
Recent bemiddelde ik een manager bij een gemeente die zijn arbeidsrechten wilde behouden, maar toch een tijdelijke opdracht wilde aannemen. In overleg kozen we voor verloning, waardoor hij niet als zelfstandige werd ingehuurd, maar via een payrollconstructie aan de slag ging.
Op papier lijkt dat een eenvoudige oplossing, maar in de praktijk brengt het de nodige uitdagingen met zich mee zoals:
- Hoe zorg je ervoor dat het werkgeversdeel van de pensioenopbouw doorloopt?
- Kan de medewerker de financiële gevolgen hiervan dragen?
- Wat betekent deze constructie voor de fiscale positie van de medewerker?
- Hoe zit het met ziekte en loondoorbetaling bij uitval?
- Welke verantwoordelijkheden en risico’s brengt dit met zich mee voor de opdrachtgever?
- Hoe borg je continuïteit als de opdracht wordt verlengd of beëindigd?
- Welke gevolgen heeft dit voor de vergoeding en sociale zekerheid van de medewerker?
- Hoe zorg je dat deze constructie in lijn blijft met de Wet DBA en actuele wet- en regelgeving?
Samen met onze verloningspartner hebben we gezocht naar de meest passende constructie. In dit geval kozen we voor de regeling voor gelijkgestelden, een bijzondere regeling binnen de sociale zekerheid. Hiermee kan een tijdelijke arbeidsrelatie worden behandeld als werknemerschap, zonder dat er een volledig dienstverband ontstaat. Dit wordt vaak gebruikt bij payrollconstructies of specifieke vormen van tijdelijke inhuur. De uitdaging blijft: hoe zorg je ervoor dat zowel de opdrachtgever als de medewerker goed beschermd is? Welke afspraken zijn nodig om risico’s af te dekken en tegelijkertijd flexibiliteit te behouden?
De Wet DBA mag dan nog altijd in beweging zijn, één ding is zeker: flexibiliteit en strategisch meedenken zijn belangrijker dan ooit. En eerlijk? Dat maakt het vak alleen maar uitdagender.
Benieuwd naar wat wij voor jouw organisatie of opdracht kunnen betekenen? We denken graag met je mee!
Auteur
