Overslaan en naar de inhoud gaan

Van bezield naar bezielend: Hoe leiderschap en zingeving organisaties kunnen transformeren

In de huidige maatschappij draait het vaak om resultaten, KPI's en efficiëntie. Het streven naar rendement voert de boventoon in veel organisaties. Tegelijkertijd heeft dit streven, volgens experts zoals Wouter Hart, veel organisaties afgedreven van hun oorspronkelijke bedoeling. 

In zijn boek Verdraaide organisaties beschrijft Hart hoe de focus op protocollen, procedures en bureaucratie ervoor zorgt dat organisaties hun ziel verliezen. Organisaties die alleen sturen op rendement missen de essentiële bezieling die nodig is om een inspirerende werkomgeving te creëren. Dit artikel gaat in op hoe leiders bezieling in hun organisatie kunnen brengen en hoe ze daarmee duurzame impact kunnen creëren.

Het gevaar van een ontzielde organisatie

Veel organisaties beginnen hun reis met een duidelijke missie en visie: ze willen iets betekenen voor hun klanten, medewerkers en de maatschappij. Naarmate deze organisaties groeien, raken ze echter verstrikt in de complexiteit van systemen, regels en protocollen. Het resultaat is een ‘systeemwereld’, waarin bureaucratie de boventoon voert en de oorspronkelijke bedoeling naar de achtergrond verdwijnt.

Volgens Wouter Hart zorgt dit ervoor dat veel organisaties 'verdraaide' organisaties worden, waar medewerkers werken voor de cijfers in plaats van voor het gezamenlijke doel. Dit leidt tot een cultuur waarin passie en betrokkenheid verdwijnen, en waar het voor medewerkers moeilijk is om bezieling te 

Bezieling als bron om impact te hebben

De meest succesvolle leiders begrijpen dat bezieling van cruciaal belang is voor het creëren van een organisatie waar mensen graag willen werken en die impact kunnen maken. Ze realiseren zich dat bezieling veel dieper gaat dan het simpelweg formuleren van een missie of visie. Zingeving gaat over het voelen van een diepere betekenis in wat je doet. Voor veel mensen is werk niet alleen een manier om geld te verdienen, maar een middel om bij te dragen aan iets dat groter is dan henzelf.

Leiders die zich hiervan bewust zijn, helpen hun medewerkers om de connectie met dit grotere doel te vinden. Dit kan door het creëren van ruimte voor persoonlijke reflectie, het stimuleren van dialoog over de waarden van de organisatie, en door het erkennen van de menselijke kant van werk. 

De bezielende leider

Een bezielende leider is iemand die niet alleen streeft naar zakelijk succes, maar zelf ook gedreven wordt door een diepere betekenis en doel. Deze leider is in staat om anderen te inspireren en te verbinden met de kern van de organisatie.

Neem bijvoorbeeld de directeur van een internationale ontwikkelingsorganisatie. In een interview deelde ze haar visie op leiderschap: “Wij werken in landen waar de omstandigheden vaak extreem uitdagend zijn. Het kan verleidelijk zijn om je te laten leiden door de cijfers en de druk om resultaten te laten zien aan onze donateurs. Maar ik heb geleerd dat als ik zelf de connectie verlies met waarom we dit werk doen – het verbeteren van de levens van mensen in nood – dat mijn team dat ook zal doen. Daarom zorg ik ervoor dat we regelmatig stilstaan bij ons doel en dat ik als leider altijd het grotere plaatje in gedachten houd.”

Haar leiderschap gaat verder dan het behalen van targets. Ze inspireert haar team door hen te verbinden met de kern van hun werk: het maken van een positieve impact in de wereld. Dit soort leiderschap is niet alleen nodig in de non-profitsector, maar kan ook in commerciële organisaties het verschil maken.

Maak jij impact vanuit je bezieling?

In een wereld waar de druk op korte termijn resultaten groot is, is het verleidelijk om bezieling uit het oog te verliezen. Een leider die zelf geen inspiratie ervaart, zal moeite hebben anderen te inspireren. Dat is niet altijd makkelijk. Veel leiders worden geplaagd door gevoelens van eenzaamheid en isolatie, las ik laatst in een artikel. We horen het ook van leiders die we spreken. 

Ook zien leiders die zeer bezield zijn maar niet goed in staat zijn om de organisatie hierin mee te nemen. Manfred Kets de Vries, expert op het gebied van leiderschap en psychoanalyse, beschrijft dit mooi:

“De medewerkers zijn al afgemat. De CEO gaat echter door met het presenteren van een eindeloze reeks powerpointslides volgepropt met informatie. Het laatste restje energie verdwijnt uit de zaal. Iedereen worstelt om alle details te verwerken en de ogen open te houden. Na afloop is iedereen het erover eens dat deze vergadering tijdverspilling was.”

Het belang van authentiek leiderschap

Organisaties hebben leiders nodig die verder kijken dan rendement, en die een cultuur van vertrouwen, empowerment en zingeving creëren. Het is aan jou als leider om de bron van inspiratie te zijn voor je team en hen mee te nemen op een reis van betekenis en succes. 

Rieken & Oomen l Rijnconsult biedt leiderschapsprogramma’s en richt zich hierbij specifiek op het verbinden van zingeving en zakelijk succes. Onze programma's zijn ontworpen voor bestuurders en directeuren en senior managers die willen groeien, zowel persoonlijk als professioneel. Deelnemers worden uitgedaagd om te reflecteren op hun ware identiteit en leiderschapsstijl, en leren om vanuit hun eigen waarden te reageren op veranderingen in hun omgeving. Door te durven laten zien wie je werkelijk bent, kun je anderen inspireren om hetzelfde te doen.

Wil jij van bezield leiderschap naar bezielend leiderschap?

Op 29 november bieden wij jou een proeverij aan van ons uitgebreide programma over bezield leiderschap, zodat je al een eerste stap kunt zetten. 

Proeverij bezield leiderschap 

Auteur

Afbeelding
Saskia
Saskia Postma