Overslaan en naar de inhoud gaan

Oog voor (mentale) gezondheidsproblemen?

Leidinggevenden herkennen de oorzaken van mentale problemen bij hun medewerkers niet altijd goed. Uit een recent onderzoek van Antwerp Management School blijkt dat leidinggevenden mentale gezondheidsproblemen vaak toeschrijven aan privéomstandigheden, zoals de gezinssituatie, terwijl medewerkers werkdruk als de grootste oorzaak zien.  
 
Uit een recent onderzoek van Antwerp Management School blijkt dat leidinggevenden mentale gezondheidsproblemen vaak toeschrijven aan privéomstandigheden, zoals de gezinssituatie, terwijl medewerkers werkdruk als de grootste oorzaak zien.  
Opvallend is dat bijna de helft van de leidinggevenden denkt dat medewerkers met mentale problemen een negatieve invloed kunnen hebben op collega’s, en een kwart zou iemand met een voorgeschiedenis van mentale problemen niet aannemen. Bovendien voelt 37% van de leidinggevenden zich niet gesteund door hun organisatie om hulp te bieden aan medewerkers met mentale problemen, en velen hebben geen training gehad om dergelijke kwesties aan te pakken. 

Ondanks deze tekortkomingen, erkent 60% van de leidinggevenden dat het hun verantwoordelijkheid is om medewerkers te ondersteunen. Tegelijkertijd tonen andere gegevens aan dat het aantal werknemers met fysieke en psychische klachten fors toeneemt. Ook zien leidinggevende dat zowel fysieke als psychische klachten onder werknemers sterk toenemen. Dit benadrukt de noodzaak voor een andere benadering van leiderschap, waarin meer aandacht is voor ondersteuning en het welzijn van medewerkers.  

Een holistische benadering, waarbij leidinggevenden een gezonde werkcultuur bevorderen en mentale problemen tijdig te signaleren, waarbij er niet alleen oog is voor de zakelijke resultaten, maar ook voor het welzijn van hun medewerkers en de balans in hun eigen leiderschap. Dit noemen wij bij Rieken & Oomen en Rijnconsult bezieling.  
 
Als directeur of bestuurder stap je regelmatig in een nieuwe rol met de verwachting om iets te verbeteren. Dan is het belangrijk om goed te begrijpen wat er werkelijk speelt, zowel op organisatorisch als interpersoonlijk niveau. Goede communicatie, empathie en het opbouwen van vertrouwen zijn sleutelfactoren voor succesvol veranderen. Wil jij dit met bezieling doen? Verbetering in de organisatie begint bij jezelf. 

Rijnconsult / Rieken & Oomen begeleidt leidinggevenden in hun ontwikkeling. Zo bieden wij persoonlijke trajecten aan, bijeenkomsten en Podcasts. Lees hier verder:

https://www.rijnconsult.nl/leiderschapsontwikkeling

Auteur

Afbeelding
Tanja
Tanja de Vries