Overslaan en naar de inhoud gaan

De 8 Ongeschreven Regels van het Solliciteren

Hoe kom je nu aan die mooie droombaan? Met deze tips haal je het beste uit jouw sollicitatieprestaties.

1. Netwerk alsof je leven ervan afhangt:

Serieus, je netwerk is goud waard. Of je nu je buurman, oud-collega of die ene kennis op LinkedIn benadert, elke connectie kan de deur naar je droombaan openen. Het opbouwen van een professioneel netwerk helpt je om kansen te ontdekken die niet publiekelijk worden geadverteerd. Het helpt ook om persoonlijke aanbevelingen te krijgen.

2. Personaliseer je CV en motivatiebrief, niet Copy-Paste-en:

Recruiters hebben een zesde zintuig voor copy-paste. Maak indruk door je CV en motivatiebrief aan te passen door het benadrukken van precies die vaardigheden en ervaring waar de functie om vraagt. 

3. Speur de geheime dossiers van het bedrijf af:

 Oke, geen echte geheime dossiers, maar duik diep in de bedrijfswebsite, hun missie, en recente nieuwsartikelen. Impressie maken doe je door te weten wie ze zijn en waar ze voor staan. Zo kun je tijdens het interview gerichte vragen stellen.

4. Oefen je Oscar-waardige interview skills:

Het gaat niet om een speech voor de Oscars, maar bijna! Bereid je voor op veelvoorkomende vragen, zoals die over jouw motivatie en bedenk CONCRETE voorbeelden van je vaardigheden en prestaties. 

5. Polijst je online alter ego:

Recruiters bekijken je online, gegarandeerd. Zorg ervoor dat je online profielen, vooral LinkedIn, professioneel en up-to-date zijn.

6. Dress to impress, maar blijf jezelf:

Denk: eerste date vibes, maar dan voor een baan. Kleed je netjes en passend bij de bedrijfscultuur. Te veel glitter is een no-go, tenzij je bij een modehuis solliciteert.

7. Vuur je vragenkanon af:

Bereid slimme, prikkelende vragen voor. Dit laat zien dat je echt geïnteresseerd bent en helpt je inschatten of het echt een goede match is.

8. Follow-up:

Stuur een bedankmail na het interview. Kort maar krachtig om jouw interesse in de positie te bevestigen en je waardering voor de kans te tonen.

Volg deze ongeschreven regels en voor je het weet, heb je niet alleen een nieuwe baan, maar ook een paar mooie sollicitatieverhalen om te vertellen. Veel succes! 🚀

Auteur

Afbeelding
Marcella
Marcella Rijkschroeff