Een dag uit het leven van een adviseur (1)

Een dag uit het leven van een research adviseur Tanja bij Rieken & Oomen

Zojuist gebeld door mijn collega Jan-Willem. We mogen op zoek naar een interim-bestuurssecretaris voor een grote scholenorganisatie in het midden van het land. Ik laat alles uit mijn handen vallen en start na een korte briefing de search op.
Via ons eigen bestand en diverse online netwerken en platformen vind ik een aantal kandidaten die lijken te passen. Samen met mijn collega bekijken we deze kandidaten en bepalen we wie van hen we gaan benaderen. Bij belangstelling en beschikbaarheid volgt vervolgens een screening van mijn kant over passende ervaring bij de klantvraag. Daarna volgt indien van toepassing een verdiepend gesprek.

Mijn baan houdt niet op om vijf uur en tijdens mijn rondje hardlopen met de hond, belt nog een geïnteresseerde. Ik spreek af om s ’avonds nog even contact te hebben.
We hebben inmiddels een zestal kandidaten die goed op het profiel aansluiten, op korte termijn beschikbaar zijn en die we nader willen spreken. Afhankelijk van tijd en agenda’s ben ik bij een aantal van deze gesprekken aanwezig. Na de gesprekken passen er vijf en via het netwerk van Rijnconsult wordt ons nog een passende kandidaat aangereikt. Ik geef mijn collega adviseur input voor de presentatie van de kandidaten en ga mee naar de klant. Dit is altijd een mooi en spannend moment: wordt onze opdrachtgever net zo enthousiast als wij van deze topkandidaten?

Op basis van voortschrijdend inzicht blijken er twee kandidaten zeer goed te passen op deze tijdelijke rol en deze gaan op gesprek. We bellen de vier overige kandidaten af met een uitgebreide persoonlijke terugkoppeling en vragen een van hen reserve te blijven.
Na het eerste gesprek met het college van bestuur, blijft er nog een kandidaat over. Teleurstelling heerst bij de afgewezen kandidaat. Voor onze overgebleven kandidaat volgt nog een ronde met de adviescommissie. Ook dit gaat goed en nu volgt een laatste gesprek met een delegatie van de Raad van Toezicht. Uiteindelijk krijgen we het verlossende woord: er is sprake van een match en onze kandidaat gaat starten. Yes! Nog wat administratie afhandelen, onze reserve kandidaat informeren, contracten opmaken en over 3 weken begint onze kandidaat. Wat een topbaan! Nu weer snel aan de slag met de search van een voorzitter Raad van Toezicht voor een zorgorganisatie in het oosten van het land. Chop chop!

Tanja de Vries, researcher Rieken & Oomen

Auteur(s):

Tanja de Vries