Wij wensen u de beste mensen in 2024!

“Af en toe kan ik er wakker van liggen of ik mijn vacatures nog wel ingevuld krijg.” verzuchtte laatst een manager die ik sprak. En hij is niet de enige die zich zorgen maakt.

Nederland staat voor een epische uitdaging. Over zeven jaar zal één op de tien werknemers met pensioen gaan. De overheid, het onderwijs en de zorg zijn branches met aanzienlijke vergrijzing maar de krapte op de arbeidsmarkt knelt in alle sectoren. En dat zal de komende jaren nog verder toenemen. 

 

 

In plaats van dat sollicitanten in de rij staan, lijken ze nu de regie in handen te hebben. De rollen zijn omgedraaid, en werkgevers moeten zich nu echt onderscheiden om talent aan te trekken. Kan je organisatie overtuigend antwoord geven op de vraag: waarom zou ik hier willen werken? 

In de strijd om toptalent is een doordachte employer branding van onschatbare waarde. Door trouw te blijven aan jezelf, je team te betrekken en je waarden te laten schitteren, creëer je een merk dat niet alleen talent aanspreekt maar ook behoudt.

 

Hoe zet jouw organisatie zich als werkgever in de schijnwerpers?

  1. Authentieke benadering:

Vertel openlijk over waar je bedrijf voor staat; dat bouwt een sterke band op met toekomstige collega's. Duidelijk zijn over waarden en doelen nodigt potentiële werknemers uit om zich te verbinden.

Het aantrekken en vasthouden van toptalent begint met het tonen van je ware gezicht als werkgeverVerhalen over de bedrijfscultuur, avonturen van collega's en de geschiedenis van de organisatie zijn veel krachtiger dan in scène gezette plaatjes. 

Een waardevol startpunt is de interne dialoog: Wat maakt de organisatie een gewilde en onderscheidende werkplek? Identificeer dit, en je hebt een krachtig instrument in handen om dit effectief naar buiten te communiceren. 

Een sleutel tot succes is ervoor te zorgen dat wat je extern wilt uitdragen, intern gevoeld en beleefd wordt. Als de organisatie trots is op zijn innovatiecultuur, moet deze cultuur niet alleen in de bedrijfsmissie staan, maar ook voelbaar zijn op de werkvloer. Het delen van interne successen en ervaringen geeft niet alleen een glimp van de bedrijfscultuur, maar versterkt ook het gemeenschapsgevoel onder medewerkers.

Stel je voor dat jouw bedrijf duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan. Het is niet alleen belangrijk om groene initiatieven te tonen, maar ook om het verhaal te vertellen van de medewerkers die met passie aan deze initiatieven werken. Door de persoonlijke ervaringen van deze werknemers te delen, wordt de bedrijfscultuur tastbaar en krijgen potentiële werknemers een idee van hoe het is om voor jouw organisatie te werken.

  1. Werknemers als ambassadeurs:

Je werknemers zijn je beste ambassadeurs. Moedig hen aan om hun waardevolle ervaringen te delen op sociale media en andere platforms. Dit geeft potentiële kandidaten een realistisch beeld van wat het betekent om deel uit te maken van jouw organisatie.

Moedig je werknemers aan om hun dagelijkse werkleven, prestaties en uitdagingen te delen. 

Stel je voor dat medewerkers regelmatig updates plaatsen over teamactiviteiten, projectsuccessen en zelfs informele bijeenkomsten. Dit geeft potentiële kandidaten niet alleen een blik achter de schermen, maar het laat ook zien dat het bedrijf waarde hecht aan transparantie en open communicatie.

Hoe kun je deze interne kracht effectief inzetten?

Een praktische manier om werknemers als ambassadeurs te betrekken, is door maandelijkse interne interviews te organiseren. Stel je voor dat elke maand een medewerker wordt geïnterviewd over zijn of haar rol, uitdagingen, en wat hen motiveert. Deze interviews kunnen vervolgens worden omgezet in blogposts op de bedrijfswebsite. Hiermee wordt niet alleen de interne communicatie versterkt, maar het biedt ook een gestage stroom van authentieke content voor potentiële kandidaten die de website bezoeken.

Sociale media vormen een krachtig hulpmiddel bij het verspreiden van de ambassadeurscultuur. Moedig werknemers aan om hun ervaringen te delen op platforms zoals LinkedIn, Twitter en Instagram. Het delen van foto's, korte video's en berichten over dagelijkse hoogtepunten geeft een dynamisch beeld van het werken binnen de organisatie.

  1. Een gebruikersvriendelijke sollicitatieprocedure:

Niets schrikt talent meer af dan een complexe sollicitatieprocedure. Maak het eenvoudig en efficiënt. Geef de sollicitant een welkom gevoel vanaf het eerste moment. Een soepele en vriendelijke sollicitatie-ervaring laat zien dat je waarde hecht aan de tijd en inspanning van sollicitanten.

Potentiële kandidaten hebben vaak beperkte tijd en willen niet ontmoedigd worden door een langdurig en ingewikkeld proces. Het minimaliseren van onnodige stappen en het zorgen voor een vlotte doorstroming van het sollicitatieproces zijn cruciaal.

Een gastvrije sollicitatieprocedure begint met het creëren van een welkom gevoel vanaf het allereerste moment dat een sollicitant in aanraking komt met het bedrijf. Dit kan variëren van de vacaturetekst op de website tot het sollicitatieformulier zelf. Een vriendelijke toon en duidelijke instructies dragen bij aan een positieve eerste indruk.

Stel je voor dat een sollicitant bij het openen van het sollicitatieformulier wordt begroet door een korte video van de CEO die de bedrijfscultuur bespreekt, de missie van het bedrijf uiteenzet en persoonlijk belang hecht aan de bijdrage van nieuwe teamleden. Dit breekt niet alleen het ijs, maar geeft ook een gezicht aan het bedrijf en creëert een gevoel van verbondenheid.

Een andere optie is een online chatondersteuning op de carrièrepagina. Sollicitanten kunnen direct vragen stellen over het sollicitatieproces, wat een gevoel van directe betrokkenheid en ondersteuning biedt. Dit draagt bij aan de gastvrije sfeer en laat zien dat het bedrijf transparant is in zijn communicatie.

 

  1. Laat zien dat je organisatie investeert in ontwikkeling van medewerkers

Laat zien dat je om de groei van je werknemers geeft. Investeren in de ontwikkeling van medewerkers versterkt niet alleen de tevredenheid van huidige werknemers, maar het positioneert ook het bedrijf als een aantrekkelijke werkgever voor toekomstig talent. 

Stel je voor dat een werknemer op LinkedIn deelt hoe het mentorschap binnen de organisatie hun carrière heeft gevormd. Dit geeft niet alleen een inkijkje in de mentorcultuur, maar het toont ook het engagement van het bedrijf om werknemers te ondersteunen in hun professionele ontwikkeling. Dergelijke getuigenissen resoneren met kandidaten die op zoek zijn naar niet alleen een baan, maar ook naar een betrokken en ondersteunende werkplek.

Een ander voorbeeld: deel het verhaal hoe het bedrijf een medewerker ondersteunt bij het behalen van een postdoctorale opleiding in een relevant vakgebied. Dit gaat verder dan alleen trainingsprogramma's; het toont de inzet van het bedrijf om werknemers te ondersteunen bij het bereiken van hun lange termijn doelen. Het bouwt niet alleen een sterkere band op met huidige werknemers, maar het trekt ook ambitieuze kandidaten aan die op zoek zijn naar een werkgever die hun professionele aspiraties ondersteunt.

Het delen van dergelijke getuigenissen fungeert ook als een inspiratiebron voor andere medewerkers en potentiële kandidaten. Op deze wijze trekken organisaties talent aan dat waarde hecht aan professionele groei.

  1. Zorg voor een goede start

Het belang van een goede eerste indruk wordt nergens zo duidelijk als tijdens de onboarding van nieuwe werknemers. Statistieken wijzen uit dat werknemers die een positieve onboarding ervaren, gemiddeld bereid zijn om drie jaar bij een organisatie te blijven werken. Het organiseren van een onboarding gaat verder dan alleen het aanbieden van informatie; het creëert een sfeer van inclusiviteit en ondersteuning, wat cruciaal is voor de beginnende werknemer.

Onboarding begint al voor de eerste werkdag. Stel je voor dat nieuwe medewerkers al betrokken worden nog voor hun officiële startdatum. Dit kan variëren van welkomstpakketten en introductievideo's tot virtuele kennismakingssessies met toekomstige teamleden. Een goede pre-boarding legt de basis voor een positieve startervaring.

Onboarding is meer dan alleen een reeks administratieve taken en het uitdelen van handboeken. Het is een kans om een blijvende indruk te maken en een gevoel van gemeenschap te creëren. 

Een persoonlijk voorbeeld illustreert dit punt: tijdens mijn eerste werkdag werd ik ontvangen door mijn team met een grote taart. Het feit dat mijn collega's allemaal op kantoor waren om me persoonlijk te ontmoeten, gaf me niet alleen een warm welkom, maar zorgde ook voor een onuitwisbare herinnering aan mijn start bij het bedrijf. Bij mijn vertrek naar huis nam ik niet alleen een goed gevoel, maar ook een prachtige bos bloemen mee.

Employer branding is een doorlopend proces

Evalueer regelmatig hoe je bedrijf wordt gepresenteerd, houd je vinger aan de pols van veranderende trends en pas je strategie aan waar dat nodig is.

Employer branding is ook een proces dat niet van vandaag op morgen staat.

Het kost tijd om een goed werkgeversmerk te bouwen. Mocht er op dit moment een managementvacature spelen die cruciaal is voor de organisatie waar hulp bij nodig is in de werving dan komen wij graag in gesprek. 

Rieken & Oomen biedt een vernieuwend netwerk dat zorgt voor verrassende sterke kandidaten voor maatschappelijk betrokken organisaties.Onze searchers gaan daarnaast actief op zoek naar de beste kandidaten. Deze aanpak leidt in 97% van de gevallen tot succesvolle en duurzame benoemingen. 

Saskia Postma