Iets nieuws geleerd deze zomer?

In de dynamische wereld van interim opdrachten is het cruciaal voor professionals om voortdurend te blijven vernieuwen en ontwikkelen. Dit geldt niet alleen voor de werkpraktijk, maar ook op persoonlijk vlak. Juist tijdens vakanties, wanneer we afstand nemen van de dagelijkse hectiek, kunnen we waardevolle inzichten en ervaringen opdoen die je prestatie als interim-manager naar nieuwe hoogten kan tillen. Hier zijn vijf tips om jouw ontwikkeling te stimuleren en verrijken.

  1. Verken nieuwe horizons

Interim-managers worden vaak ingehuurd vanwege hun bewezen expertise in specifieke vakgebieden. Toch is het van vitaal belang om af en toe buiten je comfortzone te stappen. Tijdens vakanties krijg je de kans om nieuwe activiteiten en ervaringen uit te proberen. Dit kan variëren van het leren van een nieuwe taal tot het ontdekken van lokale culturen. Door jezelf bloot te stellen aan nieuwe situaties, vergroot je je aanpassingsvermogen en creativiteit, wat beide van onschatbare waarde is in het aanpakken van complexe interimopdrachten.

  1. Leer van diverse culturen

Reizen tijdens vakanties biedt de gelegenheid om te leren van diverse culturen. Observeren hoe mensen in verschillende delen van de wereld werken, communiceren en problemen oplossen, kan je nieuwe perspectieven bieden. Deze inzichten kun je toepassen in je rol als interim-manager, waar je vaak te maken hebt met diverse teams en organisatieculturen. Het vermogen om culturele nuances te begrijpen en te benutten, kan het verschil maken in het succes van je opdrachten.

  1. Reflecteer en plan

Vakanties bieden kostbare tijd om te reflecteren op je professionele reis tot nu toe en om toekomstige doelen te plannen. Neem de tijd om na te denken over je successen, uitdagingen en groeimogelijkheden. Waar wil je over een jaar zijn? Welke vaardigheden wil je ontwikkelen? Door bewust na te denken over je carrière en ontwikkelingsdoelen, kun je gerichter werken aan het aanscherpen van je expertise.

  1. Doe inspiratie op

Of je nu op een afgelegen strand ontspant of door bruisende steden reist, vakanties zijn rijk aan inspiratie. Laat jezelf openstaan voor nieuwe ideeën, concepten en benaderingen die je kunt toepassen in je werk. Misschien kom je tijdens je vakantie een innovatieve technologie tegen die je nog niet eerder had overwogen, of misschien ontdek je een boek dat je denkwijze uitdaagt. Deze inspiratie kan dienen als katalysator voor creatieve oplossingen binnen je interim opdrachten.

  1. Ontwikkel zachte vaardigheden

Naast technische vaardigheden zijn zachte vaardigheden zoals communicatie, leiderschap en teamwerk van onschatbare waarde voor interim-managers. Tijdens je vakantie kun je werken aan het verbeteren van deze vaardigheden door interactie met mensen met verschillende achtergronden en het omgaan met verschillende situaties. Het vermogen om effectief te communiceren en samen te werken met verschillende belanghebbenden kan je geloofwaardigheid en impact als interim-manager vergroten.

Iets nieuws geleerd

Mijn opbrengst deze zomer?

Via Duolingo (taalapp) de eerste stappen gezet in Nieuw-Grieks. Mijn onhandige pogingen om contact te maken in winkel en restaurant werden zeker gewaardeerd. De Griekse relaxte mentaliteit is, zeker bij temperaturen boven de 35 graden, te begrijpen. Al is het voor een Noord-Europeaan lastig om “afspraak is afspraak” los te laten (het komt goed, niet vandaag dan wel morgen). Of zoals Odysseas (jawel) naast mij in het vliegtuig zei: “Jullie werken voor het geld, wij leven”. Het culturele verschil tussen de luidruchtig aanwezige Italianen, de kritische Duitsers en de meer ingetogen Grieken was duidelijk merkbaar op de Ionische Eilanden. Als nieuwe vaardigheid heb ik geleerd om onze zeilboot veilig te kunnen aanleggen op Mediterrane wijze aan de rotsen. Wat ik daar in mijn werk aan zal hebben? Geen idee. Maar het vergroot zeker mijn zelfvertrouwen!

Auteur

Afbeelding
Jan-Willem
Jan-Willem van Stijn